Dziennik Przedsiebiorcy

Publikacja 03.04.2016

KW_TAGS

Celiakia - czym jest ta choroba?

Z definicji jest to stała nietolerancja układu immunologicznego na gluten (kleiste białko), które znajduje się w wielu gatunkach zbóż.

Najbardziej popularnymi gatunkami zbóż zawierającymi gluten są: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz. Celiakia nie jest chorobą zakaźną, nie można się nią zarazić od innej osoby. Jest to choroba genetyczna, potwierdza to fakt częstszego występowania choroby u krewnych pierwszego stopnia.
     
Osoby, które chorują na celiakię nie powinny jeść żadnego zboża zawierającego gluten, nawet w najmniejszych, śladowych ilościach. Skutkiem spożywania glutenu jest praktycznie natychmiastowa reakcja odpornościowa w jelicie, co prowadzi do przewlekłego zapalenia i atrofii kosmków jelita cienkiego. Kosmki te, odpowiadają za dostarczanie do organizmu składników odżywczych z pokarmów. Brak, lub ograniczona ilość kosmków prowadzi do niedożywienia i objawów niedoborów minerałów i składników odżywczych.

Organizm osoby chorej na celiakię w mniejszym stopniu przyjmuje takie substancji odżywczych jak: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały.

Objawy celiakii

Osoby nietolerujące glutenu, nieprzestrzegające diety najczęściej reagują na pożywienie wzdęciami, bólem brzucha, nudnościami, biegunką, spadkiem wagi i osłabieniem, przy ostrej celiakii u dzieci spożywanie produktów zawierających gluten może również objawiać się zaburzeniem wzrostu.

Znaczącym czynnikiem, pomagającym wykryć celiakię są również czynniki pozajelitowe, bardzo często występujący niedobór żelaza, a co za tym idzie niedokrwistość oraz witamin (głównie z grupy B), dodatkowo może wystąpić osteoporoza (łamliwość kości).

U osób nieprzestrzegających diety zaobserwowano również podatność na cukrzycę typu 1, choroby tarczycy, choroby neurologiczne (epilepsja, ataksja i neuropatia)    

Celiakia występuje w kilku formach klinicznych:

Celiakia typowa lub objawowa:

rozwija się bardzo wcześniej, najczęściej kilka miesięcy po odstawieniu dziecka od piersi matki. Jej objawy są typowe: słabe wchłanianie substancji odżywczych, biegunki, brak łaknienia, nudności, wzdęcia oraz zaburzenia wzrostu.

Celiakia nietypowa:

występuję w późniejszej fazie niż celiakia typowa, często objawy nie dotyczą jelit, może to być np. brak żelaza skutkujący niedokrwistością, nietolerancja laktozy, bóle brzucha, choroba Duhringa (opryszczkowe zapalenie skóry).

Celiakia niema:

forma niema celiakii jest najczęściej diagnozowana przypadkowo podczas badania krwi. Może to być wykrycie dodatkowych przeciwciał lub problemy z wchłanianiem żelaza. U osób tych nie występują typowe objawy celiakii, jej występowanie należy potwierdzić wykonując dodatkowe badanie. Pomimo niewystępowania podstawowych, odczuwalnych dolegliwości, przejście na dietę bezglutenową, u osób dotkniętych tym typem celiakii skutkuje poprawą samopoczucia psychicznego i stanu fizycznego.

Celiakia potencjalna:

jest to forma, w której biopsja jelita nie wykazała anomalii, ale we krwi są wykrywane odpowiednie przeciwciała. Wraz z czasem, u osób z tym typem celiakii mogą powstać uszkodzenia w jelicie cienkim. Największą ostrożność powinny zachować osoby, które chorują na chorobę autoimmunologiczną, zwłaszcza cukrzycę typu 1, choroby tarczycy lub zespoły genetyczne.

Problem celiakii może dotyczyć nawet 1% społeczeństwa

w zależności od kraju w którym przeprowadzano badanie, częstotliwość występowania celiakii wynosiło od 1:100 do 1:500 osób badanych. Ponieważ większość przypadków to celiakia bezobjawowa, która najczęściej nie jest zdiagnozowana, szacuje się że na celiakię może być chorych nawet 1% całej populacji.

Jak postępować w przypadku podejrzenia celiakii

Pierwszym badaniem, które może rozwiać wątpliwości jest badanie krwi. Po pobraniu, badane są tak zwane przeciwciała przeciwko transglutaminazie. Równie wiarygodne jest badanie przeciwciał przeciw endomyzjum, również robione z pobranej krwi.

W przypadku pozytywnych wyników badania krwi należy wykonać biopsję jelita cienkiego drogą gastroduodenoskopii w celu postawienia jednoznacznej diagnozy i określenia typu celiakii.

Osoby chore na celiakię powinny przebywać pod opieką lekarza i przeprowadzać coroczne badania lekarskie.

Leczenie celiakii

Medycyna nie znalazła jeszcze sposobu na wyleczenie osób chorych na celiakię. Od lat prowadzone są badania nad tabletkami lub szczepionkami, które mogłyby wesprzeć osoby chore.

Dieta bezglutenowa - czyli całkowite wyeliminowanie z jadłospisu produktów zawierających gluten pozwala na “normalne” funkcjonowanie osobie chorej. Po pierwsze stopniowo ustępują objawy związane z niedoborami witamin i mikroelementów, przywraca dobre samopoczucie, usuwa dolegliwości oraz poprawia kondycję fizyczną i psychiczną.

Przejście na dietę bezglutenową nie jest proste, glutenu używany jest w przemyślę spożywczym jako produkt zwiększający wagę. Zaleca się korzystanie z porad wykwalifikowanego dietetyka, który będzie w stanie przygotować odpowiednio zbilansowany posiłek i poinformować o bezpiecznych dedykowanych produktach, jak i dostępnych substytutach.

 
Marcin Madej
Dziennik Przedsiębiorcy
www.dziennikprzedsiebiorcy.pl

Dołącz do dyskusji

Kod antyspamowy
Odśwież

FacebookGoogle Bookmarks

Czytaj również

Coachingu zespołowego warto doświadczyć?

Organizacje poszukują sposobów na zwiększanie swojej efektywności biznesowej. Czy coaching zespołowy może być tutaj użyteczny?

Menadżer w podróży - jak ułatwić sobie wyjazd

Oto lista narzędzi i aplikacji, które pomogą szybko wszystko rozplanować, aby wyjazd był efektywny nie tylko pod względem interesów

Olej kokosowy zdrowy

Olej kokosowy. Bezsensowna Eko moda, czy przepis na zdrowie?

Olej kokosowy zyskał ostatnio ogromną popularność. Zwolennicy zdrowego stylu życia są przekonani o jego cudownych właściwościach.

MBA - inwestycja długoterminowa, ale opłacalna dla managera

Studia Master of Business Administration to jedne z najbardziej zaawansowanych i prestiżowych studiów w dziedzinie zarządzania.

Telepracownik XXI wieku - predysponowane zawody

Pracę na zasadach elastycznych form zatrudnienia można wykonywać w pełnym lub niepełnym wymiarze godzin.

Moda na historię - rozmowa ze Zbigniewem Nojszewskim

Prezes Stowarzyszenia Hoteli Historycznych opowiada co sprawia, że hotele funkcjonujące w obiektach historycznych cieszą się rosnącą popularnością

O pracoholizmie i entuzjazmie w pracy [część 2]

Entuzjaści w porównaniu z pracoholikami cechują się wyższym poziomem emocji pozytywnych niż negatywnych oraz przejawiają wysoki poziom zasobów osobistych

Kapitał intelektualny i edukacja - konferencja

Akademia Finansów i Biznesu Vistula oraz ALI Polska zapraszają do udziału w międzynarodowej konferencji poświęconej współpracy nauki i biznesu.