Dziennik Przedsiebiorcy

Sok czy smoothies

Zdrowie z roślin

Rośliny są najbardziej odżywczymi pokarmami, jakie spożywamy. Owoce, warzywa i zielenina to bogactwo przeciwutleniaczy, takich jak witaminy A, C, E oraz minerałów: żelaza, potasu, wapnia, magnezu. Mają też bardzo dużo błonnika, który wpływa korzystnie na cały układ pokarmowy. Rośliny zawierają tysiące ważnych dla zdrowia substancji, które pomagają zachować zdrowie i walczyć z chorobami. Nasza dieta ma wpływ na całe nasze życie, dlatego bardzo ważne jest, aby każdego dnia dostarczać sobie odpowiednią ilość pokarmów roślinnych. Picie soków lub smoothies to jeden z najłatwiejszych i najbardziej efektywnych sposobów wzbogacenia swojego jadłospisu w dobroczynne związki odżywcze pochodzące z roślin.

Gotowane czy surowe

Najbardziej wartościowe są warzywa i owoce surowe. Ciepło jest szkodliwe dla enzymów. Wiele ważnych związków i witamin rozpuszcza się w wodzie , a kiedy gotujemy warzywa owe związki i witaminy zostają wypłukane i przedostają się do wody. Wiele związków i witamin ginie też w wysokiej temperaturze. Zarówno wyciskanie, jak i otrzymywanie soków za pomocą miksowania to dwa niezwykle skuteczne sposoby dostarczenia sobie porządnej porcji witamin i minerałów bez zbędnych strat powstających w procesie obróbki. Istnieje jednak istotna różnica pomiędzy tymi dwiema metodami.

Czym są soki

Soki wyciskane są za pomocą wyciskarki. Działanie wyciskarki polega przede wszystkim na wydobyciu płynnej części z części stałej rośliny w taki sposób, że większość nierozpuszczalnego błonnika zostaje od soku oddzielona. Jest to korzystne z kilku powodów. Po pierwsze organizm nie otrzymuje dużej ilości błonnika ingerującego w proces trawienia. Dzięki temu wszystkie substancje odżywcze, witaminy, enzymy są wchłaniane niemal od razu do krwioobiegu, dając zastrzyk energii i witalności. Po drugie oddzielając składniki odżywcze od błonnika jesteśmy w stanie w jednej szklance zgromadzić ogromną ilość dobrych składników, które wpłyną korzystnie na stan naszego zdrowia. Picie soków pozwala odpocząć systemowi trawiennemu. Dzięki czemu komórki organizmu mogą skupić się na regeneracji.

Czym są smoothies

Smoothies otrzymuje się za pomocą miksowania. Miksowanie nie polega na oddzieleniu płynu z warzyw i owoców, ale wymieszaniu wszystkiego razem np. za pomocą blendera. W ten sposób nie pozbywamy się błonnika. Tak przyrządzony napój jest mniej wartościowy od soku wyciskanego z kilku powodów. Po pierwsze jest uboższy o wartości odżywcze, ponieważ w czasie miksowania wciąga się sporo powietrza, a to nasila proces utleniania. Po drugie, gdy pozostawimy cały błonnik, wtedy wymagamy od naszego organizmu większej pracy podczas trawienia. To wydłuża czas, w jakim substancje odżywcze przenikną do naszych komórek. Picie smoothie ma też dobre strony. Duża ilość błonnika wspomaga wymiatanie toksyn z naszego organizmu i reguluje wypróżnienia. Ogranicza też wchłanianie cukru z owoców. Plusem miksowania jest również to, że cała treść z warzyw i owoców pozostająca w smoothie zapewnia nam uczucie większej sytości. Można na ich bazie przygotować pełnowartościowy posiłek, dodając podczas miksowania orzechy, masło orzechowe, nasiona chia, nasiona konopi, czy płatki owsiane. To nadaje smoothie całkiem inną wartość odżywczą od tej, jaką zapewnia nam sok.

Najlepsza pora na smoothie lub sok

Tak naprawdę każda pora jest dobra, aby dostarczyć sobie porcji warzyw i owoców. Picie soków lub smoothies doskonale sprawdza się na śniadanie, kiedy nasz organizm potrzebuje pobudzenia, a procesy nocnego oczyszczania nadal trwają. Zawarte w warzywach i owocach antyoksydanty wzmocnią detoksykację, a my, dzięki witaminom i minerałom, otrzymamy zastrzyk świeżej energii na rozpoczęcie aktywnego dnia. Soki i smoothies będą też odpowiednie na drugie śniadanie, przekąskę, czy deser. Możesz pić je jako zamiennik dowolnego posiłku w ciągu dnia. Warto wprowadzić ten zdrowy nawyk do naszej codziennej diety.

Soki i smoothies nie tylko czyszczą i odtruwają organizm, ale pomagają też w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej w tkankach, leczą i odżywiają jelita, a także wzmacniają układ odpornościowy.

Który sposób przyrządzania warzywno-owocowego napoju wybierzesz dla siebie?

Poranny detoks, czyli zielony oczyszczający sok

Poranny detoks, czyli zielony oczyszczający sok

Składniki na 2-3 szklanki soku:
(czas przygotowania ok. 20 minut)

  • 2 spore garście szpinaku
  • 2 spore garście jarmużu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 średniej wielkości korzeń pietruszki
  • 2 małe jabłka
  • 2 banany
  • woda

Przygotowanie oczyszczającego soku:

  1. Szpinak i jarmuż wrzuć do miski i przez chwilę mocz w zimnej wodzie.
  2. Łodygi selera naciowego oraz natkę pietruszki umyj, posiekaj i dorzuć do szpinaku i jarmużu. Przepłucz wszystko pod bieżącą wodą.
  3. Pietruszkę obierz ze skóry, pokrój w drobną kostkę i zostaw na desce. Jeśli masz pietruszkę z upraw organicznych, nie musisz jej obierać. Pod skórką kryje się najwięcej witamin
  4. Jabłka umyj i, jak wyżej, obierz lub nie, pokrój w ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
  5. Banany pozbaw skóry i na tym etapie możesz uruchamiać wyciskarkę Zawsze zaczynaj od twardych warzyw, w tym wypadku od pietruszki. Wrzucaj po kilka kostek do wlotu wyciskarki. Następnie w ruch idzie zielona mieszanka warzyw: szpinak, jarmuż, seler naciowy i natka pietruszki. Kiedy przerobisz wszystkie liście, wzuć w całości banana, najpierw jednego. Zanim zacznie się przerabiać, dorzuć kilka cząstek jabłka, żeby miał więcej wody. Wrzuć drugiego banana i pozostałe cząstki jabłka.
  6. Zamieszaj sok i pij na zdrowie!

Smoothie z ananasowo-truskawkowe z bananem i roszponką

Smoothie z ananasowo-truskawkowe z bananem i roszponką

Składniki na 2 szklanki smoothie:
(czas przygotowania ok. 10 minut)

  • 5 plastrów świeżego ananasa
  • ok. 10 truskawek
  • 2 banany
  • garść roszponki
  • ¼ szklanki wody

Przygotowanie smoothie:

Ananasa pokrój na mniejsze kawałki. Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Pokrój na cząstki lub plasterki. Banany obierz ze skóry i pokrój w plastry. Wszystkie owoce wrzuć do miski, dorzuć garść umytej roszponki i dolej wodę. Całość miksuj blenderem, aż z owoców powstanie jednolity napój, a zielenina będzie rozdrobniona. Smacznego! 

Agata Dominiak
Szefowa działu life style | autorka bloga kulinarnego wegeweda.wordpress.com
zwolenniczka zdrowego odżywiania opartego o produkty roślinne

 

Dołącz do dyskusji

Kod antyspamowy
Odśwież

FacebookGoogle Bookmarks

Czytaj również

Siła Luksusu - o hotelu dla wymagających opowiada Dominika Krysztow

Hotel Czarny Potok Resort & SPA w Krynicy-Zdroju jest nowym hotelem – bo oddany do użytku został w 2012 roku

Gdzie warto odpoczywać? – naturalnie w Manor House SPA!

ikogo nie trzeba przekonywać jak ważny dla naszego samopoczucia jest odpoczynek, regenerujący sen, zdrowa dieta, codzienny ruch i zdrowe, zadbane ciało.

Biznesplan

Nagradzaj swoich pracowników! - systemy motywacyjne

Różnorodność i ilość nagród zależy przede wszystkim od możliwości firmy i od przyjętego przez nią systemu motywowania pracowników.

Menadżer w podróży - jak ułatwić sobie wyjazd

Oto lista narzędzi i aplikacji, które pomogą szybko wszystko rozplanować, aby wyjazd był efektywny nie tylko pod względem interesów

Olej kokosowy zdrowy

Olej kokosowy. Bezsensowna Eko moda, czy przepis na zdrowie?

Olej kokosowy zyskał ostatnio ogromną popularność. Zwolennicy zdrowego stylu życia są przekonani o jego cudownych właściwościach.

Coachingu zespołowego warto doświadczyć?

Organizacje poszukują sposobów na zwiększanie swojej efektywności biznesowej. Czy coaching zespołowy może być tutaj użyteczny?

Jakie są najczęściej podawane powody rezygnacji z pracy?

Warto wsłuchać się w informację od pracowników aby uniknąć błędów w zarządzaniu, które potęgują ryzyko odejścia dobrego i wykwalifikowanego personelu

Po jakich studiach znajdziesz pracę?

Żadne studia nie dają stuprocentowej gwarancji na znalezienie pracy. Ukończenie niektórych kierunków może jednak znacznie zwiększyć prawdopodobieństwo...