Dziennik Przedsiebiorcy

Olej kokosowy zdrowy

Olej kokosowy zyskał ostatnio ogromną popularność. Zwolennicy zdrowego stylu życia są przekonani o jego cudownych właściwościach. Stosują go w celach kulinarnych, kosmetycznych i zdrowotnych. Tłuszcz ten jeszcze kilka lat temu był towarem ekskluzywnym, trudno dostępnym. W tej chwili olej kokosowy można znaleźć na półkach supermarketów, dyskontów, a nawet osiedlowych sklepików. Jednak naukowcy i dietetycy ostrzegają, że ludzie dali się ponieść zgubnej ekomodzie, która niekoniecznie służy ich zdrowiu. Skąd taki pogląd i jak jest naprawdę?

Budowa, właściwości i zalety oleju kokosowego

Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Mimo, że jest pochodzenia roślinnego, największą część oleju kokosowego stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, czyli dokładnie takie, które występują również w tłuszczach zwierzęcych. Wiemy, że organizacje zdrowotne zalecają ograniczanie tłuszczy nasyconych do minimum. Obwiniają je za powodowanie m.in. chorób serca, otyłości, stanów zapalnych w organizmie i nowotworów. 

Między tłuszczami odzwierzęcymi, a tłuszczem kokosowym istnieje jednak zasadnicza różnica. Tłuszcze zwierzęce to tłuszcze długołańcuchowe. W skład tłuszczu kokosowego wchodzą natomiast średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe­.

Co to oznacza? Tłuszcze średniołańcuchowe, z których zbudowany jest tłuszcz kokosowy, nie muszą być przy trawieniu dzielone na mniejsze fragmenty. Dzięki temu są łatwostrawne i wchłaniane bezpośrednio do wątroby, dostarczając komórkom natychmiastowej energii i nie przyczyniają się do magazynowania niechcianej tkanki tłuszczowej. Tłuszcze nasycone długołańcuchowe zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego są trawione i spalane znacznie wolniej. Obciążają trzustkę, wątrobę i cały układ pokarmowy. Przeważnie odkładają się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.

Warto zaznaczyć, że tłuszcz kokosowy, w przeciwieństwie do tłuszczy zwierzęcych, nie zawiera cholesterolu. Istnieją nawet badania potwierdzające że wpływa on dobroczynnie na cholesterol regulując jego poziom. Jakie są jeszcze inne zalety tłuszczu zawartego w orzechu kokosa?

  • obniża i reguluje poziom cukru we krwi,
  • chroni przed chorobami układu krążenia,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • chroni przed osteoporozą,
  • poprawia trawienie i pracę jelit,
  • jest źródłem wielu cennych przeciwutleniaczy,
  • stosowany bezpośrednio na skórę leczy i regeneruje tkanki,
  • opóźnia procesy starzenia.

Jednym z walorów tłuszczu kokosowego jest obecność kwasu laurynowego, który stanowi ok. 50% wszystkich nasyconych kwasów tłuszczowych występujących w kokosie. Kwas laurynowy znajdziemy również w mleku matki i to dokładnie w tych samych proporcjach. Posiada on silne właściwości przeciwbakteryjne i wirusobójcze. Jedno z przeprowadzonych badań opublikowanych przez magazyn Antimicrobial Agents and Chemotherapy wykazało, że kwas laurynowy posiada najsilniejsze właściwości antybakteryjne spośród 30 badanych tłuszczów.

Kokos można zaliczyć do grona najbardziej odżywczych pokarmów. Bogaty jest w witaminy C, K, E, oraz witaminy z grupy B (B2, B6 i B9). Zawiera minerały takie, jak wapń, żelazo, fosfor, potas, sód, mangan i miedź oraz aminokwasy. Na dowód  nieszkodliwości, a nawet superwłaściwości tłuszczu kokosowego, warto przytoczyć przykład społeczności zamieszkujących wyspy Australii i Oceanii, u których 30-60% przyjmowanych kalorii pochodzi właśnie z tłuszczów nasyconych pochodzących z kokosa. Ludzie tych społeczności cieszą się doskonałym zdrowiem. Szereg badań wskazuje na to, że nie występują u nich schorzenia typowe dla naszej cywilizacji, takie jak choroby serca, miażdżyca, czy wysoki poziom cholesterolu.

Rafinowany czy nierafinowany?

Najcenniejszy jest olej kokosowy nierafinowany, tłoczony na zimno, czyli pozyskiwany w procesach mechanicznych, bez udziału wysokiej temperatury i chemicznych rozpuszczalników. Zawiera najwięcej wartości odżywczych i cennych antyoksydantów. Posiada naturalny zapach i smak kokosa , ale jest znacznie droższy od oleju rafinowanego.

Olej rafinowany poddawany jest chemicznemu procesowi rafinacji, filtracji i oczyszczania, podczas których pozbawiany jest częściowo cennych substancji zdrowotnych. Ma za to dłuższą datę do spożycia, niższą cenę, jest bezzapachowy i bezsmakowy.

Bardzo istotną różnicą między olejem rafinowanym, a nierafinowanym jest punkt dymienia, czyli temperatura, przy której ogrzewany tłuszcz zaczyna rozpadać się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Rafinowany olej kokosowy osiąga punkt dymienia w temperaturze 232 stopni C, nierafinowany - w 177 stopniach C. To bardzo dużo, jak na nierafinowany olej. Trzeba wiedzieć, że większość nierafinowanych olejów nie lubi wysokich temperatur i w trakcie smażenia zaczyna wydzielać substancje toksyczne i rakotwórcze dla naszego organizmu, takie jak tj. akrylamid, furan. Np. olej słonecznikowy nierafinowany osiąga swój punkt dymienia już w temperaturze 107 stopni. To o wiele mniej niż w przypadku oleju kokosowego nierafinowanego. Olej kokosowy jest więc o wiele bardziej odporny na wysokie temperatury. Dodatkowo, i co najważniejsze, olej kokosowy podczas smażenie nie wydziela żadnych substancji toksycznych.

Zastosowania oleju kokosowego

Olej kokosowy ma bardzo wiele zastosowań. W kuchni możemy użyć go jako zamiennika masła, do pieczenia, smażenia, do surowych deserów.

W pielęgnacji, wymieszany z cukrem lub solą posłuży jako doskonały peeling do twarzy. Złagodzi otarcia, zaczerwienia skóry, poparzenia słoneczne, nawilży skórę po kąpieli, posłuży jako krem do twarzy lub olejek do masażu. Pomoże w walce z rozstępami, odżywi włosy.

Olej kokosowy posłuży także w utrzymaniu i przywracaniu zdrowia. Ssanie oleju, w ślad medycyny ajurwedyjskiej, ma skutecznie oczyścić organizm z toksyn. Wystarczy rano, na czczo płukać jamę ustną 1-2 łyżkami oleju przez około 15-20 minut. Absolutnym zakazem jest połykanie oleju podczas płukania lub po nim, ponieważ zbiera on bakterie i toksyny z organizmu. Olej należy wypluć, a po zabiegu dokładnie umyć zęby i wypłukać jamę ustną. Kuracja ta jest skuteczna, jeśli wykonywana jest regularnie. Dzięki niej można zyskać więcej energii, wzmocnić odporność, zmniejszyć bóle głowy, pozbyć się alergii, czy problemów z zatokami. Metoda ta pomaga również leczyć poważniejsze i przewlekłe schorzenia.

Agata Dominiak
Szefowa działu life style | autorka bloga kulinarnego wegeweda.wordpress.com
zwolenniczka zdrowego odżywiania opartego o produkty roślinne

Dołącz do dyskusji

FacebookGoogle Bookmarks

Czytaj również

Joga na nadwagę

Praktycznie z każdej strony jesteśmy otoczeni receptami na zdrowy tryb życia. Jak mamy się odżywiać, ile powinniśmy wypoczywać, jaki sport powinniśmy...

Po jakich studiach znajdziesz pracę?

Żadne studia nie dają stuprocentowej gwarancji na znalezienie pracy. Ukończenie niektórych kierunków może jednak znacznie zwiększyć prawdopodobieństwo...

O pracoholizmie i entuzjazmie w pracy [część 2]

Entuzjaści w porównaniu z pracoholikami cechują się wyższym poziomem emocji pozytywnych niż negatywnych oraz przejawiają wysoki poziom zasobów osobistych

Biznesplan

Sukces na szpilkach - najtrudniejszy pierwszy krok

Jest naprawdę wiele powodów, dla których warto porzucić ciepłą posadę na etacie i zaryzykować, otwierając własny biznes.

Dni wolne od pracy w 2017 roku

W 2017 roku wypada 13 dni wolnych od pracy ustawowo. Sprawdź, który dzień pracodawca musi oddać pracownikowi w innym terminie.

Budowa własnego domu, pogodzenie własnych potrzeb z ekologią

Dzięki wielu dostępnym na rynku technologiom budowy domów jesteśmy w stanie stworzyć dom ciepły i jednocześnie energooszczędny.

Biznesplan

Gesty na wagę złota - motywowanie pracowników

Żadna firma nie osiągnie sukcesu bez silnie zmotywowanych pracowników, gotowych poświęcić jej swój czas, zaangażowanie i wysiłek nawet w trudnych czasach

Etat czy samozatrunienie - kto marzy o umowie o pracę?

Osoby pracujące na podstawie umowy cywilnoprawnej oraz samozatrudnione wybierają tę formę tylko dlatego, że nie mogą liczyć na etat?