Dziennik Przedsiebiorcy

Publikacja 17.09.2014

KW_TAGS

Bary mleczne święciły swoje triumfy w przeszłości, jako miejsca gdzie można było tanio i dobrze zjeść, choć miały czarny PR nadal mają wierne grono zwolenników. Wydawać by się mogło, że odeszły bezpowrotnie, ale nic bardziej mylnego. Kameralne i niedrogie miejsca znów wracają do łask, a chętnych do otworzenia własnego biznesu nie brakuje - zwłaszcza w dużych miastach.

Biznesplan – podstawa sukcesu

Po wyborze odpowiedniego miejsca dla naszego baru mlecznego – zalecamy uczęszczane miejsca np centra miast, przystanki komunikacji miejscej przy głównych arteriach komunikacyjnych, osiedla czy biurowce, gdzie możemy oferować domowe obiady - możemy przystąpić do stworzenia biznesplanu, czyli podstawy sukcesu każdego biznesu.

Przede wszystkim musimy dobrze przeliczyć :

  • ile trzeba zainwestować w sprzęt niezbędny do obróbki żywności, 
  • jaki nakład pracy jest niezbędny do wykonania dziennego menu, 
  • jakie przewidywane są przychody 
  • na jakie profity z budżetu państwa można liczyć – np dofinansowanie pierwszej firmy
  • czy inwestycja jest opłacalna w ujęciu usytuowania lokalu, przewidzianej klienteli i otoczenia konkurencyjnego.

Koszty ponoszone w związku z obróką żywności to procesy, w których należy uwzględnić :

  • codzienne zużycie prądu, gazu, wody, 
  • koszty utylizacji odpadów 
  • oraz czasu i nakładu pracy za którą przedsiębiorca będzie musiał zapłacić osobie przygotowującej posiłek. 
  • Doliczyć do tego trzeba wysokość czynszu (jeżeli lokal nie jest własnością przedsiębiorcy),
  • ceny produktów do przygotowania właściwej potrawy.

W przypadku baru mlecznego sytuacja jest tym trudniejsza, że serwowane w nim dania muszą być jak najtańsze, tak aby samo znaczenie nazewnictwa nie było oszukiwaniem konsumenta. Sława baru mlecznego opiera się także na tym, że nasz klient spodziewać się będzie prostych, polskich obiadów „ jak u mamy“. Wiadomo - otwierając bar mleczny chcemy przyciągnąć do niego jak najwięcej klientów, których przyciągniemy jedzeniem smacznym, domowym, niedrogim i świeżym.

W kosztorysie uwzględnić należy również takie wydatki, jak meblowanie i przytulny wystrój, oraz zaplecze techniczne. Zakup podstawowych sprzętów jak duża lodówka, kuchnia, zmywarka, sprzęty typu mikser oraz sztućce, zastawa, stoliki, krzesła i dodatki to koszt ok 28 - 50 tyś zł. Oczywiście ceny wahają się w zależności od naszych potrzeb i jakości produktów.

W tym miejscu przestrzegamy, że kupowanie sprzętu najtańszego "na próbę" aby tylko wystartować z własnym biznesem jest planem wielu niedoświadczonych przedsiębiorców, którzy szukają oszczędności. Często jednak kiepska jakość sprzętu szybko zmusi nas do ponownego zakupu, tym samym narażając nas na dodatkowe koszta. Czasem więc lepiej przemyśleć wydanie większych sum na zakup sprzętu lepszej jakości, który pozwoli na korzystanie z niego przez dłuższy czas, co w efekcie zmniejsza koszty czasu i pracy.

Marketing dźwignią handlu

Do kosztów wliczonych w otwarcie baru mlecznego ważne jest uwzględnienie wielkości kampani marketingowej, która przeprowadzona choćby na osiedlu gdzie otworzymy nasz bar mleczny jest niezbędna. Pamiętajmy, że zdecydowanie lepiej prezentuje się lokal, który jest nie tylko estetyczny, przytulny i urządzony być może skromnie ale z pomysłem, oraz swoim klientom oferuje różnego rodzaju zachęty jak konkursy, karty stałego klienta, rabaty, zniżki itd. Warto zainwestować nie tylko w szyld, witrynę, wystrój, czy ulotki, ale także stronę internetową z aktualnym menu czy utrzymywać stały kontakt z klientami w mediach społecznościowych.

Finansowa gratka

Dofinansowanie do rozpoczęcia działalności często oferowane przez Urzędy Pracy, dotacje unijne i inne programy regionalne aktywizujące przedsiębiorczość, to nie lada kąsek dla myślących o własnym biznesie. Dotacje w większości są bezzwrotne, i choć nakładają na nas wiele sztywnych norm, są doskonałym źródłem finansowym na rozpoczęcie działalności, dlatego warto czasem poświęcić czas i uwagę, aby takie środki otrzymać.

Ważną sprawą jest również możliwość dofinansowania kosztów prowadzenia tak specyficznego lokalu gastronomicznego jakim jest bar mleczny, dzięki pomocy budżetu państwa, który do serwowanych dań jarskich, najczęściej robionych z produktów nabiałowych dofinansowuje 40% wartości surowca potrzebnego do przygotowania dań. Warunkiem jest zakup produktów nieprzetworzonych, na których marża nie przekroczy 30%. Aby otrzymać takie dofinansowanie należy złożyć odpowiedni wniosek do Izby Skarbowej.

Przepisy, normy, zaświadczenia i regulaminy

Aby otworzyć bar mleczny należy oprócz sporządzenia dobrego biznesplanu spełnić również szereg wymagań, które narzuca na przedsiębiorców zajmujących się przetwarzaniem żywności Unia Europejska oraz wewnątrzpaństwowe regulacje dotyczące m.in wymagań sanitarnych.

Przepisy sanitarne wg Dziennika Ustaw z 2001 r (Nr 63, poz. 634, z późniejszymi zmianami) mówia jednogłośnie że żywność musi być dobrej jakości i świeża. Wydaje się być jasne, że sanepid ma prawo kontrolować przetwarzaną żywność. Jednak warto pamiętać, że szczegółowej kontroli podlegają rownież budynki – ich stan techniczny (w tym rownież instalacje), jakość wody, gromadzenie i przechowywanie odpadów z produkcji żywności, a także wszystkie narzędzia i pełne wyposażenie lokalu, oraz wszystkie osoby które pracują przy produkcji i w obrocie żywnością. Każdy przedsiębiorca, który chce rozpocząć działalność w postaci lokalu gastronomicznego powinien posiadać aktualną książeczkę sanepidowską.

Jednak sama znajomość przepisów sanitarnych nie wystarczy do założenia i prowadzenia działalności w gastronomii. Niezbędne jest otrzymanie pozytywnej opinii działu Nadzoru Zapobiegawczego dotyczącego projektu samego zakładu – przede wszystkim nie można w nim mieszkać ani nocować, nie można również prowadzić żadnej działalności nie związanej z określonym zakresem produkcji i obrotem żywnością.

Przy wybieraniu lokalu pod bar mleczny warto mieć na uwadze kilka uwag dotyczących budynku w którym chce się działalność prowadzić. Warto tu wspomnieć, że wg rozporządzenia Ministra Infrastruktury (Dz U. Z 2002r Nr 75, poz 696) od 16.12.2002 roku obowiązują normy wg których ustala warunki techniczne jakie muszą spełniać budynki dla lokali gastronomicznych i ich usytuowanie.

Otrzymanie dofinansowania na rozpoczęcie działalności, przygotowanie lokalu wraz z odbiorem technicznym dokonanym przez sanpeid, straż pożarną, posiadanie wszystkich niezbędnych zaświadczeń i faktur oraz rachunków,wpisanie prowadzonej działalności do odpowiednich rejestrów i otrzymanie dokumentów potwierdzających istnienie firmy to tak naprawdę początek, i choć może wydawać się skomplikowany i żmudny, popularność barów mlecznych mówi sama za siebie, skłaniając coraz więcej osób do korzystania z nich, tym samym podnosząc popyt na tego rodzaju lokale usługowe. Więc nic tylko korzystać z okazji.

 

 

Lucyna Sobusik

Dziennikarz
współpracownik DP

 

 

 

Komentarze  

Harris
@ Harris 14.11.2017 05:51
Please adress my evaluation wills happily increase.

Here is my web-[cenzura] :: nba live mobile
hack: http://wallinside.com/post-61230293-nba-live-mobile.html

Dołącz do dyskusji

Kod antyspamowy
Odśwież

FacebookGoogle Bookmarks

Czytaj również

Kwiaciarnia - jak założyć i czym pachnie ten biznes?

Kwiaciarnia musi mieć dusze, kwiaciarnia to nie tylko same kwiaty, sprawdź co liczy się naprawdę

Sklep spożywczy - jak otworzyć i prowadzić osiedlowy sklepik

Każdy przedsiębiorca musi uzbroić się w cierpliwość, zanim w końcu uda się rozwinąć skrzydła

Otwieramy niewielki pensjonat – sprawdź co ma największe znaczenie!

Branża turystyczna oraz noclegowa w Polsce wciąż się prężnie rozwija, a prowadzenie własnego, nawet niewielkiego, pensjonatu to poważny choć sezonowy...

Sklep-z-odzieza-uzywana-ubrania

Sklep z odzieżą używaną - poradnik dla przedsiębiorczych

Przed otworzeniem sklepu z odzieżą używaną warto poszukać odpowiedniej lokalizacji, czasem warto poczekać nawet kilka miesięcy na odpowiedni lokal.

Kawiarnia - sposób na aromatyczny biznes?

Polacy coraz chętniej odwiedzają kawiarnie, jest to nie tylko kwestia mody ale także miejsce

Własny blog - jak zarabić na blogowaniu?

Blog - to już nie tylko znana i popularna forma prowadzenia własnej strony, wielu blogerów zajmuje się tym zawodowo i czerpie stałe zyski

Bar mleczny - smacznie i tanio, działalność z dofinansowaniem!

Bary mleczne święciły swoje triumfy w przeszłości, jako miejsca gdzie można tanio i dobrze zjeść, choć miały czarny PR nadal mają wiernych zwolenników.

Warzywniak - zielony biznes, ale czy sklep z warzywami jest dochodowy?

Sklep z warzywami i owocami może powstać nawet w niedużym lokalu. Warunkiem sukcesu jest jednak dobra lokalizacja