Food trucki, czyli furgonetki przystosowane do serwowania jedzenia na wynos, zyskują coraz większą popularność. Smętne zapiekanki i hot-dogi ustępują miejsca autorskim pomysłom na potrawy. Przedsiębiorcy serwują m.in. różne rodzaje hamburgerów, mięsa, potrawy wegetariańskie i wegańskie, ramen (japońską zupę ze specjalnym makaronem) czy pieczone ziemniaki z wyszukanymi dodatkami.
Czy otwarcie takiego biznesu jest bardzo skomplikowane?
Prowadzenie mobilnej gastronomii nie wymaga uzyskania licencji czy koncesji. Trzeba natomiast mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą, uprawnienia do pracy z artykułami spożywczymi, posiadać odpowiedni pojazd i spełniać normy sanitarne związane z przygotowaniem i sprzedażą żywności.
Jeśli pojazd nie spełni wszystkich przepisów, można spróbować uzyskać zgodę na sprzedawanie jedzenia przygotowanego z półproduktów. Takie półprodukty można wówczas przygotowywać w wynajętej kuchni, która spełnia przepisy sanepidu.
Ile to będzie kosztować?
Spełniający przepisy prawa używany food truck w wersji ekonomicznej można kupić już za około 20 tysięcy złotych, ale może na początek lepiej byłoby pomyśleć o wynajęciu pojazdu. Po przetrwaniu pierwszego sezonu, który zwykle trwa od kwietnia do października, będziesz wiedział, czy masz szansę utrzymać się w biznesie, a także będziesz posiadał wiedzę praktyczną na temat tego, w co powinien być wyposażony i jakie powinien mieć rozmiary twój własny foodtruck.
Istnieją firmy, które przerobią dla ciebie samochód, według indywidualnego projektu i zapotrzebowania. Cena obejmuje zakup pojazdu, przeróbkę nadwozia, koszt zabudowy i wyposażenia food trucka. Koszt stworzenia takiego pojazdu w wersji najtańszej wynosi około 50 tysięcy złotych, w wersji najdroższej może sięgać prawie 300 tysięcy złotych.
Czas oczekiwania na gotowy pojazd w najgorętszym sezonie może wynosić od dwóch miesięcy do pół roku.
Wyróżnij się pomysłem i jakością
Warto jest pomyśleć wcześniej o indywidualnym charakterze mobilnej gastronomii, tak by wyróżnić się zarówno dobrym oryginalnym smakiem, jak i fajnym pomysłem na biznes.
Dobrze by było także zastanowić się, czy będziesz wynajmować miejsce do parkowania pojazdu bezpośrednio od właściciela, czy może zgłosisz się do firmy, która zrzesza właścicieli food trucków i podnajmuje im najlepsze miejscówki.
W tygodniu warto parkować w okolicach dużych firm, zwłaszcza w porze lunchu. W weekendy zaś dobrze jest ruszyć w trasę do miejsc turystycznych czy na wszelkiego rodzaju festiwale lub koncerty.
Przedsiębiorcy prowadzący produkcję lub obrót żywnością są zobowiązani do przestrzegania przepisów prawa żywnościowego, w tym m.in.:
- rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności,
- rozporządzenia (WE) nr 852/2004Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych,
- ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia i rozporządzeń wykonawczych wydanych na podstawie tej ustawy.
(źródło: www.gis.gov.pl, dostęp:14.06.2019)
|
Komentarze
[cenzura]bizplanner.pl