Dojenie krów może wydawać się prostą czynnością, która jest wykonywana podczas procesu produkcji mleka. Nie jest to jednak prosta sprawa. Hodowcy bydła wykonują szereg starań, aby ich zwierzęta miały dobrą jakość mleka, były wydajne oraz ograniczają straty na czas problemów zdrowotnych.
Sposoby pozyskiwania mleka – właściwe przeprowadzenie doju
Stan zdrowia krów oraz ich wydajność uzależniona jest od właściwie przeprowadzonego doju. Przed dojem należy najpierw przygotować sprzęt udojowy, pomieszczenie, w którym będzie przeprowadzany, obsługę doju aż wreszcie krowy. Sprzęt, którym doimy krowy, musi być w należytej czystości. Dojąc krowy mechanicznie, ważne jest, aby maszyny były sprawne technicznie. Jeśli zdarzy się, że niezbędna jest wymiana części, należy zakupić je w renomowanym sklepie, np. tu: https://sklep.edmasz.pl/4252-zetor-proxima-80-czesci. Znajdziesz w nim oryginalne części zamienne do swoich urządzeń. Sprawność maszyn pozwoli na bardziej efektywne pozyskiwanie mleka.
Przygotowanie do doju
Pierwszym etapem jest mycie wymion krowom. Należy dokładnie usunąć zanieczyszczenia, w celu pozbycia się jak największej ilości bakterii. Trzeba zwrócić uwagę, aby środki czyszczące nie przedostały się, w trakcie dojenia, do mleka. Następnie należy wytrzeć wymię jednorazowym ręcznikiem, aby nie przenieść bakterii do kolejnej krowy. Przy okazji mycia wymion zwraca się uwagę na stan wymienia.
Przed dojem odkaża się wymię jednorazowymi ręcznikami, które uprzednio zostały namoczone w środku dezynfekującym. Trzeba uważać z tym zabiegiem w okresie letnim, ponieważ środki te mogą powodować wysuszanie wymion, a następnie pękanie skóry na nich, podczas promieniowania słonecznego.
Do pierwszej oceny jakości mleka używa się przedzdajacza. Jest on bardzo łatwy w użyciu i czyszczeniu. Urządzenie to posiada czarą membranę, która jest dobrym tłem do obserwacji i wychwycenia nieprawidłowości białego surowca. Nie zaleca się wykonywania tego zabiegu prosto na posadzkę, ponieważ może to prowadzić do przenoszenia się chorób u krów, przed dostanie się drobnoustrojów do środowiska obory. Przy negatywnej ocenie mleka, zaleca się zaniechanie mechanicznego doju. Należy wydoić krowę ręcznie i zająć się jej leczeniem.
Kolejną, istotną czynnością jest sprawdzenie liczby komórek somatycznych. Polega ona na zdojeniu mleka na tackę 4-dzielną i dodaniu płynu, który testuje mleko. Wynik można łatwo ocenić na podstawie koloru, zaczynając od koloru pomarańczowego, który oznacza niską zawartość komórek somatycznych, natomiast kolor fioletowy zbyt wysoką ich liczbę. Kolejnym objawem za dużej ilości tych komórek oraz silnego zapalenia jest galaretowata konsystencja mleka. Normą jest 400 tys. komórek w 1ml mleka. W sytuacji, kiedy zostanie wykryte odstępstwo od normy, nie wolno przekazywać mleka do mleczarni.
Bardzo ważne jest dbanie o czystość urządzeń. Na marne zda się zachowanie czystości u krów, jak będziemy doić je brudnymi maszynami. Każde z urządzeń powinno być dokładnie umyte oraz poddane dezynfekcji. Podczas ręcznego dojenia istotną kwestią są czyste ręce oraz rękawiczki jednorazowe. Posiadając dojarki przewodowe, mycie ich, odbywa się automatycznie.
Dołącz do dyskusji